Half Nederland lijkt wel in de lappenmand te zitten. Zelf ben ik lang buiten schot gebleven maar uiteindelijk toch ook geveld. Daarom bij deze, uit eerste hand, enkele tips voor alle snotteraars onder ons
De hele afgelopen maand heb ik al zieke, zwakke, en misselijke mensen in mijn vriendenkring en familie. Kinderen met oorpijn, overgevertjes, vrienden die wekenlang door blijven blaffen, familieleden met keelpijn, hoofdpijn, verstopte neuzen en voorhoofdsholtes... het is allemaal niet best. Best eigenaardig, en lichtelijk zorgelijk, hoe snel zo’n virus zich verspreidt. Bij mijzelf bleef het gelukkig enigszins binnen de perken, maar ik weet heel goed hoe lang een griep kan doorzeuren. Hieronder wat tips waarmee je misschien je ziekbed wat kunt verkorten.
Stomen
Doorgaans werkt stomen bij mij wel aardig. Ik heb het een beetje van huis uit meegekregen. Wat balsem (of inhalatiecapsules) met menthol of eucalyptus in een pannetje kokend water laten oplossen, met je gezicht erboven gaan hangen met een handdoek over je hoofd, ogen dicht en inhaleren. Vaak zijn er wel een paar sessies nodig en is het minder prettig als je net klaar bent - je hebt prikoogjes en moet weer even acclimatiseren – maar het zorgt meestal wel voor verbetering. Kijk wel uit met het kokende water (vooral met kinderen). Je hebt tegenwoordig ook speciale stoomapparaten – of gezichtssauna’s – die wellicht nog wat handiger en veiliger zijn.
Niet snuiten maar ophalen
Ok, erg prettig voor je directe omgeving is het niet, maar als je verkouden bent, kun je beter niet teveel snuiten: het schijnt veel beter te zijn om je neus op te halen. Als je snuit, zet je veel druk op je voorhoofdsholtes, die hierdoor vol kunnen komen te zitten en kunnen ontsteken. En dan ben je nog verder van huis.
Als dit gebeurt, of je blijft erg lang met een verstopte neus zitten, dan kun je een neusspray proberen op basis van xylometazoline (Google maar even). Toen ik vorig jaar erg lang griep had – en dacht dat het voorhoofdsholteontsteking was – raadde de huisartsassistente dit aan. Je mag het geloof ik niet langer dan een week gebruiken, dus vraag dit zeker even na bij de apotheek, maar bij mij was het maar een dag of drie nodig. Een aanrader!
Groente en fruit: pers of koop vers
Een inkoppertje natuurlijk. Iedereen weet dat vitamines belangrijk zijn voor de weerstand. Als je al genoeg binnenkrijgt als onderdeel van je normale dieet of eetpatroon, dan hoef je echt niet ineens allerlei supplementen te gaan slikken. Maar doe vooral niet zoals ik afgelopen zaterdag: ineens patat gaan halen omdat je geen zin hebt om (gezond) te koken en fruit uitpersen te veel moeite is.
Als het makkelijk moet, kun je altijd voorgesneden groente of fruit bij de supermarkt halen, of van die geperste vruchtensappen in fles. Zorg dan wel dat het echt van die verse sappen uit de koeling zijn. In pakken of flessen met sapconcentraat zijn nauwelijks vitaminen te vinden (Je kent het opschrift wel: ‘appelsap uit geconcentreerd appelsap’). Mijd deze en ga voor het echte werk. En als je toch nog wat fut hebt, pers de vruchten dan gewoon zelf, met een sapcentrifuge of citruspers.
Huis ventileren en bevochtigen
Het is verstandig om de lucht in je huis voldoende vochtig en schoon te houden. Afgelopen zomer wilde ik vanwege de tropische temperaturen in ons appartement een airconditioner kopen, maar kwam toen uiteindelijk uit op een luchtkoeler. Deze werkt met een flinke tank water en bevat ook een ionisator, die stofdeeltjes en andere onzuiverheden uit de lucht haalt. Zo’n ionisator zit ook in speciale luchtbevochtigers, die nog beter zijn voor een gezond leefklimaat in huis. Met deze apparaten kun je namelijk exact de gewenste vochtigheid instellen. Dit is belangrijk, want met een optimale luchtvochtigheid – tussen de 40 en 60% - krijgen virusdeeltjes minder kans.
Wacht niet te lang
Geen idee hoe het bij anderen werkt, maar zelf loop ik altijd te lang door met klachten voordat ik ‘serieus’ naar bepaalde hulpmiddelen grijp. Dan is het bijvoorbeeld al zover dat ik de halve dag (en nacht) moet hoesten en proesten als ik eindelijk besluit een keer een keelpastille of hoestdrank te nemen. Mijn ervaring is dat deze pastilles dan geen enkel effect (meer) hebben. Er staat ook meestal op: ‘bij beginnende keelpijn’ en dit zal niet zonder reden zijn. Toen ik vorige week last kreeg ben ik hier wat eerder mee begonnen. Misschien is het toeval, maar het hoesten duurde nu minder lang dan anders.
Succes... en beterschap!