Dat bijna geen mens meer zonder smartphone door het leven gaat, is geen nieuws. Van tieners tot bejaarden: iedereen zit foto’s en berichtjes te appen, Facebook te updaten, en oh ja, af en toe een telefoontje te plegen. Maar helemaal voor studenten is een smartphone onmisbaar, door al die handige functies en apps die het studentenleven makkelijker maken. En vanwege de vele telefoon- en abonnementendeals van tegenwoordig, hoef je geen extra baantje te nemen om een fatsoenlijk toestel of fijne bundel te scoren.
De wereld heeft er niet altijd zo rooskleurig uitgezien voor de studerende mens. Er was een tijd dat je voor een fatsoenlijke smartphone altijd de hoofdprijs moest betalen. Er is zelfs een periode geweest dat de smartphone helemaal niet bestond en je alleen maar kon bellen - en misschien sms-en - op je mobiele telefoon. Wat een drama!
Mobiele koelkasten
In 1983 kwam de eerste mobiele telefoon op de markt, met een grootte van maar liefst 30,5 cm en een prijs van 6.500 euro! Je kon er slechts 2 minuten mee bellen, dus heel praktisch was het allemaal nog niet. Een kleine tien jaar later, in 1992, introduceerde Nokia de eerste massageproduceerde GSM (de ‘1011’), maar halverwege de jaren negentig nam de mobiele telefoon pas echt een grote vlucht, met onder meer de Nokia 6110 van Nokia. Ze werden toen een stuk voordeliger en met een lengte van zo’n 14 cm veel beter draagbaar. Toch worden (ook) deze modellen nu nog steeds ‘liefkozend’ koelkasten genoemd.
Smartphones
Al in 1994 werd de eerste smartphone op de (Amerikaanse) markt gebracht, al bestond het woord toen nog niet. De Simon van IBM had een touchscreen en stylus (aanraakpen) en je kon er niet alleen mee bellen en sms’en, maar ook faxen, e-mails versturen en spelletjes spelen. Hij woog alleen een halve kilo en de batterij ging maar een uur mee; niet ideaal dus voor een draagbaar gadget. De kleinere (maar simpelere) telefoons van concurrenten waren bovendien een stuk populairder. Pas met de komst van de multifunctionele en stijlvolle iPhone in 2007 werd de smartphone een succes bij het grote publiek. De invloed was enorm: inmiddels worden er bijna alleen nog maar smartphones verkocht, niet alleen door Apple, maar ook door fabrikanten als Samsung, Sony, HTC, Huawei en LG.
Goed nieuws voor de student
Voor studenten is de smartphone een uitkomst. Want welke student zou al die slimme eigenschappen willen missen? Zoals een OV-app om de snelste verbinding naar je tentamen te kunnen opzoeken, vertaalapps en digitale woordenboeken, apps voor het managen van je rooster, of bijvoorbeeld om je hoorcolleges mee op te nemen. Er bestaan zelfs apps die de uitgaven van je hele studentenhuis bijhouden. En dan zijn er de modellen zelf nog. Eigenlijk is alles goed, maar met name handig voor studenten zijn de zogenaamde ’phablets’, grote smartphones zoals de Galaxy Note-serie, de iPhone 6 en de Nexus 6. Deze zijn ideaal voor het maken van notities en het lezen van teksten.
Providers
Vandaag de dag bieden alle providers moderne smartphones aan, concurrerend met elkaar voor de beste aanbiedingen. Voor studenten geldt vaak: hoe goedkoper hoe beter, maar je moet ook even op een rijtje zetten wat voor jou belangrijk is. Joris, tweedejaars student Bedrijfseconomie, hinkt een beetje op twee gedachten: “Als ik aan het einde van mijn abonnement ben en mijn telefoon doet het nog goed, kies ik voor een sim-only. Dat is een stuk goedkoper. Aan de andere kant vind ik het vaak ook fijn om het nieuwste toestel te hebben.” In het geval van sim-only kiest Joris voor Tele2. “Een prima provider, voor een leuke prijs”, aldus de student. Maar ook concurrenten als KPN en Vodafone hebben interessante deals. Kom je er zelf niet uit welke provider en abonnement geschikt is voor jou? Vul dan een aantal online vergelijkers in. De beste opties komen dan vanzelf bovendrijven!