Het is al twee maanden geleden sinds de laatste update over Henk van Dillens fietsreis naar Singapore. Op het moment van schrijven geniet hij samen met zijn vriendin van een welverdiende vakantie in China. En nu Henk is afgestapt, doen wij een stapje terug. Terug in de tijd, om precies te zijn. Met Hilde de Leeuw blikken we terug naar het jaar 2011, toen zij met haar vriend Tos net zo’n wild plan had als Henk: om op een fiets van Marktplaats van Utrecht naar Buenos Aires te gaan. Hoe is deze reis bevallen, wat herkent zij in de verhalen van Henk, en is zo’n groots avontuur voor iedereen haalbaar?
Hilde, opgeleid als verpleegkundige en werkzaam als coördinator internationalisering in het UMC Utrecht, zag in een magazine van het Wereld Natuur Fonds iets over de reis van Henk en is meteen zijn blog gaan lezen. ‘De gelijkenissen zijn treffend’, schreef ze in een reactie onder een van zijn verhalen, verwijzend naar haar eigen grote fietsavontuur.
Samenkomen... in Buenos Aires
In 2011 kwamen de passies van Hilde, een ervaren reiziger, en haar vriend Tos, een fietsfanaat, samen toen ze een jaar lang met de fiets op pad gingen. Als bestemming kozen ze Argentinië, met als doel om daar op een pleintje de tango te dansen. En dat is gelukt! Ze scoorden voordelig fietsen en andere spullen op Marktplaats en gingen op weg. Een jaar later, en vele ervaringen rijker, dansten ze hun overwinningstango in Buenos Aires.
De essentie van reizen
Het fietsen zelf was over het algemeen goed te doen voor Hilde. Het uithoudingsvermogen hoeft wat haar betreft dan ook geen obstakel te zijn. “Dat viel me alleszins mee”, vertelt ze. “Fietsen is een fijne manier om elke dag een stuk af te leggen en als je geen plan maakt voor een route, mag het zo snel of langzaam gaan als de conditie het toelaat.”
Ook is Hilde sinds deze ervaring helemaal fan geworden van reizen per fiets:
“Ik vind fietsen de mooiste, meest open manier van reizen. Je bent altijd buiten. Je bent niet afhankelijk van planningen met vliegtuigen of OV. Je kunt gewoon je deur uitgaan en meteen op reis zijn. Je hoeft ook niet van bestemming naar bestemming te reizen. Je raakt in contact met mensen op straat, en op een mooie plek kun je even afstappen en rondkijken. Dit is voor mij de essentie van reizen.”
Te land en ter zee...
Vanwege deze behoefte om alles zelf optimaal te ervaren, wilden Hilde en Tos ook absoluut niet de oceaan oversteken per vliegtuig:
“We wilden over land of over zee reizen vanwege het langzame tempo. Om zo het landschap te zien veranderen en het klimaat te voelen veranderen. We wilden van tijdszone naar tijdszone reizen zonder ineens een stuk over te slaan door te vliegen. We wilden graag met mensen reizen om te leren van hun werkzaamheden en hun leven.”
Gelukkig dus dat ze een visser tegenkwamen die ze mee wilde nemen op zijn boot naar Brazilië. Het werd een tocht vol ontberingen – Tos werd flink zeeziek – maar gelukkig ook met prachtige ervaringen.
Openstaan voor ontmoetingen
In de verhalen van Henk is het vooral bijzonder om te lezen over het contact met de lokale bevolking en de enorme gastvrijheid die hij tegenkomt. Hilde heeft dit ook zo ervaren, met name in Brazilië:
“We zijn in Brazilië van Noord tot Zuid door het land geslingerd, zonder enig gebruik van kaarten. We hebben gewoon route-ideeën van lokale mensen opgevolgd. Zo van: ‘Mijn oom woont in dat stadje, en die heeft een boerderij en je kunt daar zó blijven slapen als je helpt met het melken van de geiten.’ Zo gastvrij, dat was echt fantastisch.”
Deze mentaliteit maakte zoveel indruk dat Hilde hieraan een permanente herinnering wilde: "Ik was helemaal verslingerd geraakt aan Brazilië. Voordat we de grens naar Uruguay overgingen, heb ik daarom een plaatje getekend van wat reizen voor mij symboliseert - van je comfortzone afwijken en openstaan voor ontmoetingen - en dat op mijn rug laten tatoeëren."
Helemaal mooi is dat ze dit voorbeeld zelf is gaan volgen. “Wij proberen het ook toe te passen sinds onze reis,” vertelt Hilde. “Als we fietsers tegenkomen in de stad, dan vragen we altijd even: ‘Goh, waar ben je naartoe onderweg?’, ‘Heb je nog een slaapplaats nodig?', of: 'Wil je misschien wat eten?’”
Betaalbaar
Heel gezellig natuurlijk, dit soort contacten, maar soms zijn ze vanwege een beperkt budget ook gewoon pure noodzaak. Maar als je een beetje slim met je geld omgaan, hóeft zo’n reis niet veel te kosten. Hilde en Tos hebben om te beginnen goed geshopt op Marktplaats:
“Het was op een gegeven moment een beetje een sport om van alles bij elkaar te verzamelen. Het hoefde niet nieuw te zijn. Liever niet zelfs. We wilden de dingen die al bestonden en door mensen waren gebruikt, laten circuleren. Maar we hadden ook weinig keuze, want we waren toen net klaar met studeren en hadden niet zoveel geld.”
Uiteindelijk hebben ze voordelig een waterfilter, allesbrander, fietstassen, en fietskleding weten te scoren; naast de fietsen zelf dus, die niet meer dan een bescheiden 75 euro kostten. Slim bij elkaar verzameld dus, die uitrusting. Maar de reis zelf zal dan zeker wel een lieve duit gekost hebben? “Helemaal niet”, zegt Hilde.
“We hebben gemiddeld een paar euro per dag uitgegeven. Die allesbrander was een heel goed idee. Je kunt bij elk benzinestation voor 50 cent benzine tanken en daar kun je dan weer een paar weken mee koken. We hebben ook vaak het aanbod gehad van mensen om mee te eten, en soms sta je aan de kant van de weg, en dan stopt er ineens een vrachtwagentje met sinaasappels, en krijg je daarvan een hele zak vol. Dat soort mooie dingen.”
Realiseer je droom!
Sinds haar grote trip is nog veel vaker op fietsreis geweest, onder andere naar Italië en Turkije. En deze zomer fietste ze nog met haar vriend in Zwitserland. Een bijzonder detail daarbij is dat Tos nog steeds dezelfde fiets gebruikt als tijdens hun grote reis. Hilde heeft inmiddels een iets chiquere variant gekocht, weer via Martkplaats.
Of ze nog een boodschap heeft voor Henk? “’Henk, laat een mooie herinnering tatoeëren voor een blijvende reminder aan de reis!’ Nee, grapje”, lacht Hilde. “Even denken... hij heeft natuurlijk al zoveel geleerd onderweg. Eigenlijk wil ik alleen maar zeggen: ‘Hou vol, en ga voor het realiseren van je droom’, maar daar is hij al goed mee bezig.”
Foto's: Hilde de Leeuw