De afgelopen maand heeft voor mij in het teken gestaan van een suikervrij, e-nummervrij en alcoholvrij leven. Het idee kwam van mijn vriend en hoewel ik in eerste instantie niet stond te springen om mee te doen, ben ik deze challenge toch aangegaan. Want alleen in de praktijk kan ik erachter komen waar de kunstmatige suikers en andere toevoegingen precies in zitten en wat het met je doet als je het achterwege laat. Ik ben veel bewuster gaan kiezen en ga nu veel meer voor natuurlijke suikers en etenswaren. Daarom ben ik ook heel druk in de weer met keukenapparaten voor zelfgemaakte soepen, groentesappen en fruitsmoothies. Ik zet een paar van die apparaten op een rij, compleet met tips en recepten.
De citruspers
Een citruspers is onmisbaar in een huishouden vind ik. Ik ben dankzij mijn moeder opgegroeid met iedere dag een glas verse jus bij het ontbijt en die gewoonte heb ik doorgezet toen ik het nest verliet. Er werd wel gezegd dat je verse jus meteen na het persen moet opdrinken omdat anders (doordat er zuurstof bij komt) de vitamine C is vervlogen, maar inmiddels is aangetoond dat dit niet zo snel gaat. Als je een glas verse jus afgedekt in een koelkast bewaart en je drinkt het aan het einde van de dag, krijg je (bijna) net zoveel vitamines binnen.
De blender
Mijn persoonlijke favoriet is de blender, want hiermee kun je ontelbaar veel verschillende soorten sappen en de heerlijkste smoothies maken. Een hele lekkere is bijvoorbeeld banaan met mango en avocado, beetje melk (amandelmelk en rijstmelk hebben van zichzelf een zoet smaakje) en cacao, et voila, je hebt een heerlijke gezonde chocolademilkshake voor je neus staan. Of een hele eenvoudige die wat mij betreft nooit verveelt: sinaasappelsap met banaan. Wat ik ook in een blender maak is het beslag voor bananenpannenkoekjes. Eerst doe je havermout en eieren in de blender, dan zet je ‘m aan, je gooit stukjes banaan door de opening in de deksel en je laat ‘m doordraaien totdat het beslag mooi glad is. Lekker zoet door de bananen (hoe rijper, hoe zoeter). Dadels kun je er ook doorheen gooien en wat ik er ook wel eens bij doe zijn amandelen. Die worden dan ook helemaal verpulverd. En al bakkend kun je er blauwe bessen doorheen doen, waardoor je lekkere blueberry pancakes hebt.
De staafmixer
De staafmixer is erg handig als je soep wilt maken. Met de staafmixer kun je overal bijkomen dus alle ‘stukjes’ mee-mixen. Ik vind bijvoorbeeld pompoensoep erg lekker. Pompoen is natuurlijk van zichzelf knalhard, het zware werk komt dan ook aan het begin: het in stukken snijden van de pompoen. De stukken bak je totdat ze een zachte structuur hebben en gooi je vervolgens met water in de blender. Lekker met winterpeen. De pompoensoep maak je af met wat bouillon en creme fraiche.
De sapcentrifuge
Met een sapcentrifuge heb ik sinds kort ervaring, want mijn vriend heeft er eentje. Zo'n apparaat kan echt overal sap van maken. Zo is een van mijn favoriete sapjes een combi groente/fruitsapje geworden met sinaasappelsap, rode biet en wortel. Supergezond en onwijs lekker. De wortel en biet kun je met sinaasappelsap door een blender gooien maar dan blijf je altijd stukken houden. Bovendien is het net te hard en op den duur vindt je blender dat niet meer leuk. In een sapcentrifuge maak je er de meest vloeibare sap van die je je kunt voorstellen.
De keukenmachine
De keukenmachine kun je gerust de koningin van de keuken noemen. Deze machine bestaat uit de apparaten die ik hierboven benoem, dus als je net zo’n sap- en soepjunkie bent als ik, kun je het beste gaan voor de alles-in-één-keukenmachine. Ikzelf heb zoveel lekkere combinaties en gezonde nieuwe recepten ontdekt, dat dit nieuwe 'dieet' voor mij geen kwestie is van tijdelijk en volhouden maar inmiddels een gewoonte is geworden waar ik me meer dan happy bij voel. Want los van al dat lekkers, voel ik me ook fitter, sterker en heb ik meer energie zonder zoveel kunstmatige e-nummers en toegevoegde suikers. Met de feestdagen in het vooruitzicht kun jij dus wel raden wat er op mijn verlanglijstje staat...